Розмір гіпсокартону, розмір листа гіпсокартону потолочного і для стін: товщина гіпсокартону, довжина, ширина

Гіпсокартон (ГКЛ) - широко використовуваний для обшивки стін і стелі, короба і укосів будівельний матеріал, без якого неможливо уявити сучасний ремонт. ГКЛ сьогодні використовують не тільки для звичної, простої обробки поверхонь: стельових конструкцій і перегородок, але і для реалізації всіляких дизайнерських фантазій, створення складних декоративних елементів - фігурних конструкцій ексклюзивної форми.

Розмір гіпсокартону, розмір листа гіпсокартону потолочного і для стін: товщина гіпсокартону, довжина, ширина

Сучасне облаштування інтер'єру обов'язково передбачає використання деталей з гіпсокартону. Змонтовані з ГКЛ вироби, довговічні і міцні, що перевірено багаторічною практикою ремонтників. Гіпсокартон має точний розмір, актуальний для продажу конкретних форм листів. Розмір гіпсокартону кардинально впливає на якість виконання монтажних робіт з цим матеріалом.

Правильно підібраний розмір гіпсокартонного листа зводить до мінімуму кількість відходів, при цьому економлячи кошти споживачів. Найбільш поширений розмір листа гіпсокартону такий: довжина матеріалу складає 200-300 см, ширина - 120 см, і товщина - 6 -24 мм. До складу листа ГКЛ зазвичай входить гіпс, який зовні міцно скріплений картоном.

СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ ТА ПЕРЕВАГИ ГІПСОКАРТОНУ

Гіпсокартон - універсальний будівельний матеріал, який часто є основною конструкцією при монтажі міжкімнатних перегородок, стін, стелі та інших поверхонь. Міцність гіпсокартону і його щільність безпосередньо залежать від товщини сердечника - внутрішнього наповнення листа, який обрамлений щільним картоном з обох сторін.

Гіпсокартон сьогодні широко застосовується в сфері будівництва для таких монтажних і ремонтних робіт:

  • закладки прорізів і площин;

  • формування рельєфної структури;

  • виправлення вже існуючих конструкцій;

  • створення складних архітектурних будівель;

  • вирівнювання поверхонь;

  • споруди перегородок;

  • обробки стель.

Властивості гіпсокартонних плит PLATÓ

Розмір гіпсокартону, розмір листа гіпсокартону потолочного і для стін: товщина гіпсокартону, довжина, ширина
  1. Негорючий матеріал. Всі гіпсокартонні плити, пропоновані ТДВ «СІНІАТ», були кваліфіковані відповідно до стандарту ГОСТ 30402 як негорючі матеріали.

  2. Теплова ізоляційна здатність. Гіпсокартонні плити PLATÓ відрізняються хорошими теплоізоляційними параметрами: λ = 0,21 Вт / м. К.

  1. Стабільність і стійкість. Гіпсокартонні плити PLATÓ відповідають вимогам, встановленим у стандарті ДСТУ Б В.2.7-95-2000 (ГОСТ 6266-97). Вони складаються з гіпсового серединного шару - заповнювач, поверхня і поздовжні краї якого обклеєні спеціальній картонній облицюванням. Картон виконує роль зміцнює арматури і додає плитам гнучкість і гладкість поверхні.

  2. Проста обробка. Обробка гіпсокартонних плит дуже проста. Вона виконується за допомогою стандартних інструментів: ножа для гіпсокартонних плит, вузької ножівки, сталевої напівтерки, шпателя і шуруповерта. Необхідно пам'ятати, що для якісної установки гіпсокартонних плит необхідно використовувати професійний мережевий інструмент. Спеціально розроблені системи шпаклювання плит дозволяють отримати гладку поверхню стін, підвісних стель, облицювання мансард.

  3. Ідеальна підстава для подальшої обробки. Гіпсокартонні плити PLATÓ не схильні до деформацій і являють собою ідеальну підстава для подальшої обробки - фарбування гіпсокартону, наклеювання шпалер, укладання керамічної плитки, виконання японської штукатурки, штучного мармуру ( «венеціанки») т. П.

  4. Галузь застосування. Гіпсокартонні плити PLATÓ можна застосовувати тільки в закритих приміщеннях, всередині будівель. Мінімальна температура в приміщенні, в якому встановлені гіпсокартонні плити PLATÓ, повинна становити 5 ° C, максимальна - 40 ° C. Черговим важливим параметром є вологість повітря. Плити PLATÓ Format, PLATÓ 9,5, PLATÓ Aquastop, PLATÓ Aquastop 9,5, PLATÓ Arka READY можуть використовуватися в приміщеннях з відносною вологістю повітря менше 70%.

Картон, який утворює зовнішній шар листа, відповідає за міцність матеріалу, незважаючи на його маленьку товщину, а сердечник, зроблений з гіпсу, визначає властивості і застосування гіпсокартону. Залежно від наповнення ГКЛ може бути стійкий до вологи, вогню, підвищених температур або шумів.

ВИДИ ГІПСОКАРТОНУ І ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

Залежно від властивостей гіпсокартон ділиться на такі види:

  • звичайний (ГКЛ);

  • вологостійкий (ГКЛВ);

  • вогнестійкий (ГКЛО);

  • вогне-вологостійкий (ГКЛВО);

  • акустичний;

  • арочний;

  • малоформатний;

  • посилений.

Звичайний гіпсокартон складається з гіпсового наповнення і щільної обшивки картону. Такий вид ГКЛ застосовується для обробки сухих приміщень, наприклад, звичайні кімнати в будинку, офісні приміщення. Стандартний гіпсокартон зручний в експлуатації, має невелику вагу і коштує недорого.

Вогнестійкий гіпсокартон відмінно підійде для приміщень з підвищеною пожежною небезпекою. Завдяки таким особливостям гіпсокартону дим і вогонь не може швидко поширюватися по приміщенню. Він підійде для підсобних літніх приміщень, місць біля печей, камінів та інших джерел тепла. ГКЛП застосовують для спорудження протипожежних перегородок, ним обшивають вентиляції, кабельні канали, шахти.

Вологостійкий гіпсокартон часто використовують для обробки кухні, ванної кімнати, балкона і інших приміщень, де присутня підвищена вологість. У ГКЛВ містяться добавки, які стійкі до рівня вологи до 75%, при цьому сам матеріал не деформується і не втрачає початкових властивостей. Вид такого гіпсокартону коштує дорожче, ніж звичайний, але його практичність компенсує згодом всі витрати.

Вогне-вологостійкий гіпсокартон стійкий до вологи і вогню, підвищених температур. Це дорогий вид гіпсокартону і використовується для обробки спеціальних приміщень, заміських будинків. Звичайний гіпсокартон має світло-сірий колір, вогнестійкий - червоний, а вологостійкий гіпсокартон - це листи зеленого або голубого кольору.

Крім основних видів гіпсокартону, існує ще дизайнерський ГКЛ або арковий, гнучкий. Його активно застосовують для створення творчих декоративних елементів. Завдяки гнучкості і унікальним властивостям такий гіпсокартон служить відмінною основою для складних дизайнерських конструкцій.

СТАНДАРТНИЙ РОЗМІР ГІПСОКАРТОНУ

Плануючи обробку поверхонь листами гіпсокартону, насамперед вибирають оптимальні габарити матеріалу, для того, щоб в подальшому безпомилково розрахувати, скільки квадратних метрів в листі гіпсокартону знадобиться для виконання робіт. Найчастіше для здійснення монтажних і будівельних робіт вибирають стандартний розмір листа гіпсокартону.

Розмір гіпсокартону, розмір листа гіпсокартону потолочного і для стін: товщина гіпсокартону, довжина, ширина

Стандартний розмір гіпсокартону - 2500х1200х12,5 мм, загальною площею листа три квадратних метри. Вага такого гіпсокартонного листа складає приблизно 29 кг. Подібні габарити вважаються найбільш затребуваними в монтажній практиці будівельників. Найбільш популярна товщина гіпсокартону в 12,5 мм забезпечує необхідну міцність конструкції і звукоізоляцію. До того ж, це бюджетний варіант, який вигідно обійдеться покупцям.

Розмір листа гіпсокартону: найпоширеніші варіанти

Не можна виключати випадки, коли стандартні розміри ГКЛ не підходять. Тому виробники створюють безліч варіацій розмірів листів гіпсокартону. При цьому точні габарити гіпсокартону будуть залежати від того, яка поверхня призначається для обробки:

  • арочний гіпсокартон виготовляють найтоншим. Товщина такого листа складає близько 6,5 мм, завдяки цим розмірам він може відмінно згинатися під будь-яку поверхню;

  • розміри гіпсокартону стінового (не гіпсокартону для стелі) будуть наступні: товщина 9,5 мм - 12,5 мм, ширина 1,2 м, довжина - 2-3 м;

Вартість листового матеріалу безпосередньо залежить від розмірів гіпсокартону. Якщо брати до уваги параметри гіпсокартону, то найбільш значущим показником вважається товщина листа, а довжина і висота - це вторинні габарити.

ТОВЩИНА ГІПСОКАРТОНУ

Параметр товщини принципово важливий для правильного і якісного монтажу гіпсокартонного облицювання стін, стелі та інших поверхонь. Найтоншими ГКЛ вважаються листи з товщиною у 6,5 мм. Такі матеріали використовують під час монтажу багаторівневих стель, складання різних полиць і ніш, а також формування арочної будови.

Тонкий гіпсокартон відмінно гнеться і повторює будь-яку форму, але обійдеться дорожче.

Популярним гіпсокартоном вважається зразок з товщиною 9,5 мм. Він часто використовується для подвійної обшивки, монтажу перегородок тощо.

Стандартна товщина ГКЛ 12,5 мм часто підходить, як для вирівнювання стін, так і для монтажу стель. У ці листи легше вкручуються саморізи і міцніше тримаються вбудовані світильники.

Виробники пропонують і більш товсті розміри гіпсокартону від 14 до 24 мм. Дані листи використовують для створення міжкімнатних перегородок, оскільки вони дуже міцні, витримують великі навантаження і забезпечують потрібну звукоізоляцію.

ШИРИНА ГІПСОКАРТОНУ

Ширина гіпсокартону довгий час залишалася постійним параметром і дорівнювала 1,2 м. Але, сьогодні, в зв'язку з розширенням гіпсокартонної продукції, стали доступні і інші розміри ширини гіпсокартонного листа. Маленькі і зручні листи, ширина яких 0,6 м швидко стали затребуваними в різних монтажних роботах будівельників.

Вони легко транспортуються і кріпляться на поверхню. Зручний розмір аркуша ГКЛ дозволяє легко впоратися з процесом монтажу навіть непрофесіоналу. Недоліком гіпсокартону малого формату є безліч стиків, що утворюються на поверхні при його монтажі.

Перевезення і зберігання гіпсокартонних плит PLATÓ

Висока якість обробки приміщень з використанням гіпсокартонних плит PLATÓ можна забезпечити, дотримуючись наведених нижче рекомендацій:

  • Гіпсокартонні плити PLATÓ слід переносити бічним краєм вертикально або перевозити на пристосованому відповідним чином транспортному засобі (візку з вилочний вантажопідйомної платформою).

  • Складати гіпсокартонні плити PLATÓ слід на суху плоску підлогу (на піддони або на дерев'яні підкладки, розташовані максимум через кожні 35 см). Таке складування попереджає виникнення пошкоджень (деформацій або поломок).

  • Гіпсокартонні плити PLATÓ слід оберігати від впливу вологи і атмосферних чинників. Складування і монтаж слід проводити в закритих приміщеннях при температурі від + 5 ° C до + 40 ° C і вологості повітря, що не перевищує 70%.

  • Плити PLATÓ, які зазнали впливу вологи під час зберігання, перед монтажем слід повністю висушити. Для цього їх слід розкласти на горизонтальній поверхні, забезпечивши вільне проходження повітря.

  • При зберіганні плит PLATÓ слід врахувати несучу здатність підстави. Наприклад, 50 плит PLATÓ Format товщиною 12,5 мм створюють навантаження приблизно 415-450 кг / м2

ДОВЖИНА ГІПСОКАРТОНУ

Виробники гіпсокартону пропонують споживачам наступні найбільш поширені варіанти довжини листів: 2 м, 2,5 м 2,6 м і 3 м. Але серед величезного розмаїття гіпсокартонної продукції можна знайти малоформатні зразки, наприклад PLATÓ FORMAT 600

Розмір гіпсокартону, розмір листа гіпсокартону потолочного і для стін: товщина гіпсокартону, довжина, ширина

Такий асортимент дозволяє значно заощадити на відходах гіпсокартону, за допомогою підбору найбільш вигідного варіанту.

Довжина гіпсокартону часто коригується на заводі, коли клієнт здійснює індивідуальне замовлення. Оптимальний розмір гіпсокартону для стін - це лист довжиною від 3 м і вище, щоб створити мінімальну кількість стиків.

Розміри листів гіпсокартону потолочного залежать від квадратної площі кімнати, але найчастіше витрачаються листи, довжина яких 2 - 2,5 м. Їх простіше монтувати на стелю, адже возитися з важкими листами - справа нелегка.

ЯКИЙ РОЗМІР ГІПСОКАРТОНУ ОПТИМАЛЬНИЙ АБО ПРАВИЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГАБАРИТІВ ЛИСТА

Відповідь на питання, який розмір гіпсокартону вибрати в будівельному магазині, буде неоднозначним. На таке рішення впливає безліч факторів і найголовніший з них – це розміри приміщення. Завдання монтажників зробити мінімальну кількість швів і стиків, обшиваючи гіпсокартоном будь-яку поверхню.

При такому розрахунку розумніше брати листи ГКЛ з невеликим запасом, відсотків на 10-15 більше, ніж передбачено за розрахунками на зазначену площу листа гіпсокартону.

Ремонтуючи стелю в кімнаті, слід вибирати такий розмір листа стельового гіпсокартону, щоб довжина перевищувала висоту стелі. Подібна обшивка буде естетично виглядати на стелі і на її монтаж буде витрачено мінімум фурнітури і часу.

Розміри стельового гіпсокартону зручно розраховувати, накресливши в зошиті умовну площу стелі і підібравши кількість листів ГКЛ, які найбільш оптимально покриють потрібну поверхню.

Розраховуючи точні розміри стінового листа гіпсокартону, необхідно звернути увагу на висоту стін. Наприклад, якщо висота стін 2,7 м, то правильно буде їх покривати триметровими листами гіпсокартону.

При цьому в якості відходів буде 30 см ГКЛ, це набагато вигідніше, ніж брати гіпсокартон 2,5 м і додавати по 20 см, при цьому використовуючи додаткову кількість профілів для кріплення гіпсокартону і витрачаючи багато часу на монтаж. Розміри стінового гіпсокартону повинні бути більші по довжині, ніж висота стін в приміщенні.

Розмір гіпсокартону, розмір листа гіпсокартону потолочного і для стін: товщина гіпсокартону, довжина, ширина

Купуючи гіпсокартон, слід особливу увагу приділити його якості та транспортуванню. Листи ГКЛ повинні бути рівними, без вм'ятин, тріщин, подряпин і вибоїн, інакше можлива подальша деформація матеріалу вже на поверхні, призначеній для монтажу. Папір не повинен відставати від сердечника, а краї не бути загнутими. Гіпсокартон - це справжній прорив для будівельної галузі. При його правильному підборі і монтажі, створені конструкції прослужать тривалий час.

Ефективні інновації

Перевірені рішення

Прагнення до сталого будівництва