Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

Грамотна обшивка стін гіпсокартоном відмінний спосіб зробити поверхню ідеально рівною, облаштувати простір приміщення естетично й акуратно. При плануванні відповідних ремонтних заходів важливо враховувати технологічні нюанси, підібрати правильний спосіб обробки та виконати усі завдання, згідно з коректною послідовністю. Про те, як робиться обшивка стін гіпсокартоном своїми руками, про можливі методи та нюанси, ми й поговоримо у цій статті.

ВИРІВНЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ: ЯК І НАВІЩО ЦЕ РОБИТЬСЯ?

Найчастіше нерівні вертикальні поверхні обробляють штукатуркою, щоб приховати шорсткості та недосконалості. Однак обшивка гіпсокартоном згодом стає все більш популярною альтернативою. Це пояснюється тим, що подібний вид робіт вимагає порівняно менших фінансових витрат та витрат часу. Також перевагами матеріалу є:

  • універсальність - можна використовувати у приміщеннях будь-якого призначення для реалізації типових та нестандартних рішень в інтер'єрі (наприклад, гнучкі ГКЛ застосовуються для створення аркових та фігурних конструкцій);

  • екологічність - матеріал безпечний, не горить та не виділяє токсичні речовини;

  • ергономічність - обробка стін гіпсокартоном дозволяє істотно поліпшити показники звуко - та теплоізоляції, ефективно використовувати простір у приміщенні та розв’язувати проблеми, які не можна усунути за допомогою звичайної штукатурки;

  • зручність монтажу - обробка стін гіпсокартоном має свої плюси та мінуси, які ми розглянемо далі, але все одно відрізняється простотою виконання (впоратися з цим завданням можуть навіть новачки).

Якщо ви вирішите використовувати гіпсокартон як вирівнювальний інструмент та монтувати його на каркас, будьте готові до того, що візуально простір у приміщенні зменшиться. Конструкція все ж таки займе частину площі, нехай і невелику.

Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

ВИРІВНЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ: ОСНОВНІ ПЛЮСИ ТА МІНУСИ

Щоб розглянути переваги та недоліки даного процесу, необхідно розібратися у деталях. Почнемо з того, що є два підходи:

  1. Вирівнювання стін гіпсокартоном з профілем. Має на увазі установлення листів на каркас, зібраний із дерев'яних або металевих перекриттів в єдину конструкцію.

  2. Оздоблення стін гіпсокартоном без каркаса. Елементи кріпляться до поверхні за допомогою спеціального будівельного клею.

Кожен із зазначених способів має свої особливості. Якщо вертикальна поверхня має значні нерівності, краще вибрати каркасний метод. А ось кріпити листи за допомогою клею набагато вигідніше, якщо шорсткості не особливо помітні, але ви плануєте якісно підготувати стіни до чистової обробки - фарбування або проклейки шпалер. У цілому ГКЛ вигідно використовувати, виходячи з описаних раніше переваг матеріалу. Також до плюсів відносяться:

  • висока швидкість та простота обробки;

  • можливість отримати ідеальні геометричні параметри;

  • чистота проведення робіт (відсутність пилу, будівельного сміття та «мокрих» процесів);

  • практичність - якщо монтувати ГКЛ на каркас, то всередині можна розмістити шумоізоляційний матеріал або електричні дроти.

До недоліків можна віднести відносну крихкість матеріалу. Механічний вплив (наприклад, удар) на стіну може легко пошкодити ГКЛ. Також до подібних конструкцій не можна кріпити важкі навісні меблі або важкий телевізор.

Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

ОЗДОБЛЕННЯ ГІПСОКАРТОНОМ: З ЧОГО ПОЧАТИ?

Запорукою успішної обшивки стане комплексний підхід до організації процесу. Вам будуть потрібні наступні інструменти:

  • будівельний рівень;

  • дриль або шурупокрут;

  • рулетка (для замірів);

  • схил (допоможе вирівняти напрямні профілі);

  • саморізи або будівельний клей.

Починати варто з підготовки стін. Необхідно повністю очистити поверхню від слідів старої штукатурки (всіх верств). Це не тільки поліпшить зчеплення листів (якщо ви плануєте кріпити їх за допомогою клею), але і допоможе заощадити простір у приміщенні.

Далі досвідчені фахівці ремонту рекомендують виконати ґрунтовку поверхні та обробити останню антисептичним засобом. Коли ці завдання виконані, приступайте до розмітки й безпосередньо монтажу. Наступним етапом стає зведення каркаса або кріплення ГКЛ на клей. Розглянемо по черзі специфіку кожного методу та послідовність дій, необхідних для якісної та акуратної обробки.

Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

ВИРІВНЮЄМО СТІНИ ГІПСОКАРТОНОМ З КАРКАСОМ: ЕТАПИ ТА ОСОБЛИВОСТІ

По суті, метод передбачає зведення нової стіни на базі, що вже існує. Процес складається з наступних етапів:

  1. Створення каркасу. Визначається нульова площина, якій і буде дорівнювати стіна. Для цього обирається найбільш кут, що виступає. Туди вбивається цвях з зазором 4 см. Потім вимірюється відстань між поверхнею і грузилом, створюється якийсь квадрат з цвяхів, між якими натягується волосінь. Стартовий профіль встановлюється вздовж периметру даної конструкції за допомогою дюбелів таким чином, щоб окрайки виходили назовні.

  2. Кріплення листів гіпсокартону. Елементи закріплюються прямо на профілях, перший з яких знаходиться зразу під стіною, а інші розміщуються на відстані 60 см один від одного. Щоб конструкція була міцнішою і жорсткішою, металеві або дерев'яні поперечні деталі каркаса монтуються на вертикальній поверхні за допомогою підвісів. ГКЛ кріпляться до профілів по центру 35-міліметровими шурупами, головки яких забиваються у гіпс для полегшення подальшої обробки (шпаклювання).

  3. Обробка швів. Щоб поверхня була гладкою та придатною для чистової обробки, потрібно зашпаклювати місця стикування аркушів. Уздовж швів фіксується армувальна сітка, а потім наноситься розчин. Товщина шпаклювального шару не повинна перевищувати 2 мм.

Важливо: на першому та другому етапі монтажу необхідно перевіряти, щоб елементи конструкції були рівно закріплені. Для цього використовують будівельний рівень.

Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

ЯК ПРОВОДИТЬСЯ ОБШИВКА СТІН ГІПСОКАРТОНОМ БЕЗ ПРОФІЛЮ?

Альтернативою каркасному методу стає кріплення ГКЛ на клей. Використання спеціального складу для зчеплення листів зі стіною дозволить уникнути будівельного клопоту та закінчити роботи значно швидше. Даний спосіб актуальний, якщо шорсткості та диспропорція несуттєві. Виконується вирівнювання стін гіпсокартоном без профілю наступним чином:

  1. Стіна перевіряється за допомогою рівняла і схилу на наявність шорсткостей, відхилень й інших дефектів.

  2. Проводиться підготовка поверхні. Видаляються сліди старих оздоблювальних матеріалів: шпалер, фарби і/або штукатурки. Також необхідно обробити покриття антисептичним засобом, щоб надалі під шаром гіпсокартону НЕ поширилася цвіль й інші хвороботворні мікроорганізми. Після поверхня знежирюється та просушується.

  3. Поверхня обробляється ґрунтовкою. Це підвищує адгезивні властивості, тобто, значно поліпшує зчеплення матеріалу зі стіною.

  4. Листи розрізаються, згідно попередньо зробленим вимірами, у верхній і нижній частині залишаються зазори 0.5 та 1 см відповідно.

  5. Створюються отвори для установлення дюбелів. Ці елементи зможуть обмежувати гіпсокартон під час монтажу. Важливо, щоб капелюшки шурупів в отворах розташовувалися на одному рівні один з одним.

  6. ГКЛ змащуються сухою клейкою сумішшю по центру та краям, призначеним спеціально для виконання подібних завдань. Оскільки розчин застигає дуже швидко, перемішувати його варто безпосередньо перед нанесенням, не раніше.

Не обов'язково змащувати підготовлені листи, деякі майстри починають обробляти клейкою сумішшю стіну. Приступати до фінішної обробки варто лише після повного висихання. Важливий момент: за допомогою зазначеного методу можна вирівнювати і дуже криві стіни, але для досягнення бажаного ефекту слід створити попередній шар з гіпсокартонних смуг (принцип такий же).

Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками
Обшивка стін гіпсокартоном своїми руками

ВИРІВНЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ БЕЗ КАРКАСА АБО З ПРОФІЛЕМ: ПІДІБ'ЄМО ПІДСУМКИ

Вибір конкретного методу базується згідно з цілями будівництва та умов, за яких будуть проводитися роботи. У будь-якому випадку, вирівнювати стіни за допомогою гіпсокартонних листів - вигідно і легко. Дотримання викладених вище рекомендацій та вибір якісних ГКЛ дозволить отримати ідеально гладку й рівну поверхню, готову до фінішної обробки буквально будь-якими матеріалами.

Якщо ви плануєте розмістити на майбутній стіні ніші для зберігання речей або декоративні полички, заздалегідь подбайте про формування відповідних елементів (на етапі монтажу каркаса з профілів). Коли вимоги до результату - швидкість і естетичність, - можна сміливо віддати перевагу «клейовому» методу.

Незалежно від обраного способу, на завершальному етапі потрібно виконати якісне шпаклювання швів. Шви обробляємо за допомогою паперової стрічки та шпаклівки PLATÓ Filler. Після обробки швів шпаклюємо поверхню фінішною шпаклівкою PLATÓ Finish.

Ефективні інновації

Перевірені рішення

Прагнення до сталого будівництва