Як зробити стелю з гіпсокартону на дворівневому каркасі?

Як зробити стелю з гіпсокартону на дворівневому каркасі?

Звичайно ж, будь-який господар або господиня хочуть, щоб їх житло виглядало оригінальним та неповторним, особливо, якщо це квартира типового проекту. Унікальну можливість для цього надає дворівнева стеля з гіпсокартону PLATO. Політ вашої фантазії за частиною оформлення стельової зони у цьому випадку практично нічим не обмежений.

Стеля дворівнева з гіпсокартону дозволяє втілити у реальність ваші ідеї без особливих складнощів. Ви самі за допомогою друзів або знайомих зможете зробити установку такої стелі. Все, що вам для цього буде потрібно, ви дізнаєтеся, прочитавши цю статтю.

ДВОРІВНЕВА СТЕЛЯ З ГІПСОКАРТОНУ СВОЇМИ РУКАМИ: ЩО ЗРОБИТИ СПОЧАТКУ

Перед тим, як приступати до замовлення матеріалів та комплектуючих, необхідно буде зробити ескіз та скласти загальний план монтажу майбутнього каркасу. Також, не слід забувати про такі важливі моменти:

  • Для початку слід виміряти поточну висоту стель, адже монтаж двох'ярусної конструкції робить її меншою, а у стандартних квартирах вона й так не дуже велика. Виходом з цієї ситуації може стати закріплення другого ярусу каркасу безпосередньо на «рідний» стеля, правда, при цьому необхідно домогтися ідеально рівної її поверхні. Однак, краще буде все-таки обидва яруси виконувати з гіпсокартону.

  • Продумати місця установки модулів для освітлення, правильне їх розташування здатне вдало підкреслити всі родзинки вашої конструкції. Дворівневі стелі з гіпсокартону не мають обмежень по допустимій потужності світильників, тоді як пластикові та натяжні мають жорсткі вимоги за цим параметром, тому тут ви можете себе не обмежувати у виборі освітлювальних приладів.

  • Особливу увагу підбору листів гіпсокартону слід приділити при монтажі стелі у приміщеннях з підвищеною вологістю. У цьому випадку слід використовувати спеціальний, вологостійкий гіпсокартон PLATO Aquastop та продумати організацію якісної системи вентиляції. Також для захисту від вологи можна використовувати ґрунтовку, яку слід наносити на гіпсокартон у декілька шарів.

Пам'ятайте, що самостійно встановити двох'ярусну стелю з гіпсокартону ви не зможете, тому заздалегідь запросіть помічників. Чим більше складних елементів буде містити конструкція, тим складніше правильно розрахувати потрібну кількість матеріалів, радимо купувати їх з запасом.

Як зробити стелю з гіпсокартону на дворівневому каркасі?

ІНСТРУМЕНТИ ТА МАТЕРІАЛИ ДЛЯ МОНТАЖУ ГІПСОКАРТОНУ НА ДВОРІВНЕВУ СТЕЛЮ

У процесі роботи по встановленню двох'ярусної стелі з гіпсокартону вам слід приготувати такі інструменти:

  • Захисні окуляри та рукавички.
  • Рівень.
  • Рулетка.
  • Схил.
  • Косинець.
  • Перфоратор.
  • Малярський ніж та ножиці для різання металу.
  • Вузький та широкий шпатель.
  • Рубанок та терка для гіпсокартону.

З матеріалів вам необхідно приготувати:

  • Монтаж дворівневої стелі з гіпсокартону роблять на заздалегідь підготовлений каркас. Для його формування вам знадобляться такі елементи: PLATO Prof CD та PLATO Prof UD. Plato Prof CD-з'єднувачі одно- та дворівневі, стельові підвіси, дюбелі, анкера, саморізи для з'єднання елементів конструкції між собою та кріплення їх на основу.
  • Для остаточної обробки використовується самоклеюча стрічка та шпаклівка для закладення швів.
  • Елементи внутрішнього освітлення: обрані вами світильники, лампи або інші джерела світла.

ДВОХ'ЯРУСНА СТЕЛЮ: ІНСТРУКЦІЯ З МОНТАЖУ

У даний час практикується два підходи до монтажу каркасу дворівневої стелі:

  • Один з варіантів – це спочатку закріплення каркасу першого рівня стелі, а потім вже на нього кріпиться каркас другого рівня. Використовується у тих випадках, коли розміри другого ярусу невеликі й, відповідно, навантаження на гіпсокартон першого рівня буде незначним.

  • Другий варіант – більш трудомісткий. Спочатку проводять монтаж каркасу другого рівня, а потім проводять кріплення каркасу першого рівня між елементами другого.

Для розуміння того, як кріпити дворівневу стеля з гіпсокартону, наприклад, на кухні, докладно зупинимося на першому варіанті, як більш простому.

Як зробити стелю з гіпсокартону на дворівневому каркасі?

ПІДГОТОВКА ОСНОВИ

Спочатку слід підготувати стелю під монтаж каркасу для гіпсокартону. Для цього слід розмітити місця під основні елементи кріплення. Далі проводиться встановлення каркасу першого рівня, потім другого, та у кінці проводиться фінішна обробка стелі. Тепер детально розглянемо кожен з етапів.

Підготовка основи включає у себе обробку поверхні старої стелі, з неї видаляється стара штукатурка, особливо ті місця, де відбулося її відшарування.

РОЗМІТКА РОЗМІЩЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ КАРКАСУ

Розмітка стелі та стін під дворівневий каркас для гіпсокартону відбувається у наступному порядку:

  • Визначаємо висоту щодо підлоги всіх кутів у приміщенні.

  • Знаходимо кут, висота якого найменша. Звідси ми будемо починати нанесення основної розмітки.

  • Приступаємо до самої розмітки. Для цього на стінах позначаємо прямою лінією місця для кріплення профілю. На стелю наносимо позначки у тих місцях, де будуть кріпитися підвіси. Для дотримання горизонтальних розмірів використовуємо рівень. Часто буває так, що довжина протилежних стін також не збігається. У таких випадках, крім дотримання горизонтального рівня, необхідно додатково вирівняти конструкцію по краях для коректного визначення центру підвісної стелі.

Як зробити стелю з гіпсокартону на дворівневому каркасі?

ВСТАНОВЛЕННЯ ПЕРШОГО ЯРУСУ СТЕЛІ

Кріплення каркасу першого рівня починається з монтажу PLATO Prof UD. Вони гратимуть роль напрямних для PLATO Prof CD. Кріпимо їх на стіні по всьому периметру та на стелі. Відстань між дюбелями слід витримувати у 600 мм для збереження міцності всієї конструкції.

Якщо у нашій стелі будуть криволінійні елементи, слід позначити їх розміщення на стелі за допомогою малюнку. Для того щоб прикріпити PLATO Prof UD по нашому малюнку, на ньому необхідно попередньо зробити насічки у місцях згину. Тоді він легко прийме форму намальованої кривої лінії.

Потім у раніше розмічені місця встановлюємо прямі підвіси, дотримуючись кроку у все ті ж 600 мм. На ці підвіси кріпимо PLATO Prof CD. Для з'єднання PLATO Prof CD між собою використовуємо краби.

Далі кріпимо листи гіпсокартону на наш каркас. У тих місцях, де ми розрізали гіпсокартон для формування окремих елементів покриття стелі, слід нанести фаску. Для цього під кутом знімаємо частину листа, у майбутньому тут будемо накладати шпаклівку на шви для зміцнення місць з'єднання.

МОНТАЖ ДРУГОГО РІВНЯ СТЕЛІ

Тепер настала черга встановлення другого рівня стелі. Тут починати слід також з нанесення розмітки та позначення контурних ліній другого ярусу. На стінах аналогічно розмічаємо лінії під кріплення PLATO Prof UD.

Потім, згідно з планом, виробляємо закріплення PLATO Prof UD на стінах та стелі. Далі формуємо з PLATO Prof CD підвіси потрібної довжини, на які буде кріпитися направляючий PLATO Prof UD другого рівня стелі. У місцях прямолінійних елементів стелі досить дотримуватися відстані між кріпленнями у 600 мм, у разі криволінійних елементів його необхідно зменшити до 200 мм, тому що у цьому місці необхідно забезпечити більшу міцність підвісу.

Тепер відрізаємо PLATO Prof CD так, щоб його довжини вистачало на з'єднання бічних частин каркасу з PLATO Prof UD, який прикріплений до стін. Потім за допомогою з'єднувачів пов'язуємо їх між собою.

Для формування арочних елементів робимо насічки на PLATO Prof CD та листі гіпсокартону. Відстань між сусідніми насічками залежить від радіусу кривизни поверхні, чим він більший, тим більш щільно слід розташовувати насічки. При їх нанесенні на лист гіпсокартону не допускається пошкодження лицьового шару листа гіпсокартону.

Якщо у вас у дизайні присутні круглі елементи, їх можна або вирізати цілком з плити гіпсокартону, або скласти з декількох сегментів, у разі відсутності можливості скористатися першим варіантом.

Наш каркас другого рівня готовий. Залишилося обшити його гіпсокартоном та приступати до завершального етапу – опоряджувальних робіт.

Як зробити стелю з гіпсокартону на дворівневому каркасі?

ФІНІШНА ОБРОБКА СТЕЛІ

Щоб ваша стеля з гіпсокартону PLATO дворівнева виглядала акуратно та естетично, необхідно провести її фінішну обробку. Для цього у місцях з'єднання різних елементів стелі або плит гіпсокартону наклеюємо спеціальну стрічку та за допомогою маленького шпателю наносимо PLATO Filler тонким шаром. Також її наносимо на місця вкручування саморізів на гіпсокартон для того, щоб уникнути появи іржі крізь шпалери або фарбу.

У тому випадку, якщо ви плануєте додатково пофарбувати вашу стелю, то зашпаклювати слід всю її поверхню, щоб уникнути прояву швів під шаром фарби. Після висихання шпаклівку затираємо за допомогою сітки або шліфувальної машини для додання гладкості поверхні стелі.

Сьогодні популярним рішенням є фарбування стелі для досягнення більшого ефекту. Рекомендовано у такому випадку перед нанесенням фарби обробити стелю ґрунтовкою.

ВИСНОВОК

Тепер ви знаєте, як самостійно закріпити дворівневу стелю, каркас для неї та з яких етапів складається цей процес. Головне не поспішати, дотримуватися плану та діяти згідно з кресленнями. Особливу увагу слід приділити підбору якісних матеріалів для вашої стелі. Компанія Siniat є лідером на ринку в області продажу гіпсокартону оптом та в роздріб, а також супутніх елементів для його монтажу. Наші фахівці підберуть для вас саме ті матеріали, які найкращим чином підійдуть для втілення ваших фантазій в області дизайну дворівневої стелі з гіпсокартону.

Ефективні інновації

Перевірені рішення

Прагнення до сталого будівництва