Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

КОНСТРУКЦІЇ З ГІПСОКАРТОНУ СВОЇМИ РУКАМИ: ВИДИ Й ОСОБЛИВОСТІ

Говорячи про конструкції з гіпсокартону, ми зразу ж уявляємо обшивку стін, маніпуляції, завдяки яким вони стають рівними та гладкими. Також – стельові вироби з гіпсокартону слугують основою для натяжної стелі. Але названі приклади – не єдині, які можливо втілити в реальність завдяки ГК-листам. Де ще можна застосувати гіпсокартон, читайте в нашій статті!

ПОПУЛЯРНІ ВИРОБИ З ГІПСОКАРТОНУ НА СТІНАХ

Міжкімнатні перегородки та гіпсокартонні конструкції на стінах (найчастіше виконують функцію вирівнювання) – уже не рідкість. Для виготовлення використовуються стандартні та спеціальні звуко- й вогнезахисні листи товщиною 9,5 мм, 12,5 мм і 15 мм.

Потім вони закріплюються за допомогою металевого каркаса та саморізів, шпаклюються шви й майстер наносить останні штрихи. У розділі "Навчальні матеріали" можна подивитися відеоінструкції на тему монтажу перегородки та виконання ГК-стіни.

Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

Аркові та інші криволінійні вироби з гіпсокартону на стінах зустрічаються не менш часто. Для роботи рекомендується використовувати плити PLATÓ Arka READY товщиною 6,5 мм, попередньо розім'яті на виробництві за допомогою унікального французького обладнання.

Хочете – надайте конструкції з гіпсокартону своїми руками форму «Модерн», «Романтика» чи, наприклад, «Трапеція». Подібні вироби з гіпсокартону гарно виглядатимуть на стінах. У таких конструкцій є багато переваг, а саме:

  • «підлаштовуються» під будь-яку вигнуту форму, яку лише побажаєте;

  • придатні для створення багатоярусних конструкцій з гіпсокартону з неповторним дизайном або підсвічуванням;

  • здатні змінити офісне, житлове чи будь-яке інше приміщення, додати свою «родзинку» та нотку індивідуальності.

Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

Інші гіпсокартонні конструкції на стінах Дверні гіпсокартонні конструкції та гіпсокартонні конструкції, що використовуються на стінах - не рідкість. Як новачки, так і профі, використовують матеріал для виготовлення отворів і перегородок: під кутом 90º, з'єднання двох – під тупим, зрізаними та гострим кутом, у вигляді багатогранної фігури.

Тут головна порада – терпіння й точність, оскільки гіпсокартонні конструкції (їх вирізання після проведення замірів, встановлення й подальша обробка) вимагають уваги та терпіння.

Ще одна популярна гіпсокартонна конструкція – віконні укоси. Приблизно 80% ремонтних робіт (особливо в старих будинках) мають на увазі заміну віконного отвору. Для демонтажу старого вікна майстри використовують різні інструменти (молоток, монтування і т.д.), що не дуже добре впливає на стан архітектурної деталі.

Щоб останню не довелося потім довго реставрувати, краще зробити ГКЛ конструкції. Так, можна спробувати попрацювати із пластиком або штукатуркою. Але перший виглядає не так привабливо, як ГК-листи та з часом вицвітає; другий матеріал – незручний у роботі (навіть для профі-профі), із нього не вдасться швидко «зліпити» хороший укіс.

Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

МОЖЛИВІ ГІПСОКАРТОННІ КОНСТРУКЦІЇ НА СТЕЛІ

Встановлювати гіпсокартонні конструкції на стелі – вдале рішення з точки зору функціональності (далі поговоримо про це) й унікальності. Подібний елемент надає кімнаті й інтер'єру загалом деякої індивідуальності й шарму.

Вироби з гіпсокартону можна встановити на стелю, обшити їх і створити ідеально рівні кути та поверхні у приміщенні. Також цей матеріал можна застосовувати як основу під натяжну стелю, виготовити багаторівневу або ж функціональну нішу.

Наприклад, під штори. Ніша здатна заховати як безпосередньо карниз, так й інші елементи: кільця, затискачі, маленькі гачки. У результаті, здається, що штори звисають із самої стелі. Для того, щоб конструкція стелі з гіпсокартону була ідеальною та грамотно спроектованою, запам'ятайте кілька важливих порад:

  1. Кріпити вироби з гіпсокартону на стелю своїми руками варто не менше, ніж через 150 мм від вікна. В іншому випадку, завіси будуть стикатися та бруднитися. Переборщувати теж не потрібно – це виглядає негарно.
  2. Обов'язково нанесіть розмітку на перекриття й перевіряйте правильність кута, під яким розміщений профіль, що направляє (лише в паралельній площині).
  3. Закріплення робіть також вертикальними стійками – для збільшення жорсткості.
  4. До речі, для створення гіпсокартонних конструкцій на стелі можна використовувати листи товщиною 12,5 мм.
Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

Вироби з гіпсокартону на стелю та інші варіанти

Конструкція камінів й облицювання димоходів – не менш цікаві та функціональні вироби з гіпсокартону. Декоративні каміни – елементи інтер'єру, який подобається більшості людей.

Якщо встановлення реального пристрою для розпалення вогнища вдома вимагає значних грошових витрат і пов'язане з масою технічних складнощів, то аналогічна конструкція з гіпсокартону (точніше, так зване «відкрите вогнище») абсолютно проста у виконанні.

Додатковий бонус – вона недорога, не має обмежень у плані розміщення всередині інтер'єру, не вимагає отримання дозволів на перепланування квартири чи будинку та позбавляє від необхідності встановлювати додатковий димохід. До того ж, конструкція може бути доповнена різними візуальними ефектами: каменем, вбудованою спіраллю.

Важливо: для створення каміну й обшивки приміщень із максимальними вимогами до пожежної безпеки використовується спеціальний вогнетривкий ГК PLATÓ Vognestop із додатковими волокнами для армування та компонентами всередині.

Короткі покрокові інструкції про те, як робити конструкції з гіпсокартону можна подивитися в розділі "Навчальні матеріали" чи на каналі SINIAT PLATO.

Не знаєте, як робити конструкції з гіпсокартону? Не панікувати! Ось маленькі підказки для вас:

  • Визначаємо габарити майбутнього шедевра. Мається на увазі ширина й висота. Вирізаємо.
  • Робимо розмітку на стіні чи стелі (тобто тій площині, до якої будемо кріпити), використовуючи рівень й інші корисні пристосування.
  • Збираємо ідеально рівну ГК-систему.
Вироби з гіпсокартону на стінах та на стелю | Гіпсокартонні конструкції на стінах, стелі та їх монтаж

Як здійснити монтаж гіпсокартонних конструкцій самостійно? Монтаж гіпсокартонних конструкцій потребує певної технічної грамотності й навичок. Це допоможе дотриматися всіх нюансів технологічного процесу та створити надійну довговічну будову. У нашому "Центрі знань" можна подивитися відео про самостійне встановлення ГК, завантажити інструкції з виготовлення ГКЛ конструкції, знайти підказки та інші корисні матеріали.

Лише використовуючи правильні інструменти в роботі, ви швидко та якісно змонтуєте гіпсокартонні конструкції самостійно. Що ж потрібно мати під рукою? Наступні інструменти:

  • шуруповерт;
  • простий олівець для розмітки;
  • ніж для гіпсокартонних плит або вузьку ножівку;
  • рулетку для замірів;
  • рівень – так конструкція під гіпсокартон вийде рівною та без будь-яких перекосів;
  • шпатель для закладення швів.

Для надійності ГК-конструкцій та економії компонентів/деталей під час монтажу слід застосовувати міцний металевий профіль PLATO Prof (для виготовлення каркасів). Якщо у вас виникли питання як замовити оптом гіпсокартон або стосовно його монтажу, ви можете отримати технічну консультацію, звернувшись до наших фахівців, або відвідати навчальний семінар – дивіться графік тут.

Ефективні інновації

Перевірені рішення

Прагнення до сталого будівництва