Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?

Створення ефектних конструкцій в інтер'єрі - кропітка праця, що вимагає певної теоретичної бази та наявності особливих практичних навичок. Щоб зробити звивисту арку або підвісну стелю нестандартної форми, потрібно знати, як зігнути гіпсокартон акуратно, не пошкодивши структуру матеріалу. Професіонал з цим впорається, а ось початківець - ні. Але рішення є - використовуйте при ремонті нові, інноваційні матеріали, наприклад, гнучкий арочний гіпсокартон PLATO Arka Ready. З ними кожен зможе відчути себе майстром на всі руки, навіть якщо раніше ви не мали справи з гіпсокартоном.

Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?

Листи PLATO Arka Ready неймовірно гнучкі, але тільки за умови, що в процесі зміни конфігурації вироби дотримуються певних правил. Про те, як зігнути гіпсокартон та які способи варто застосовувати, і піде мова далі.

НАВІЩО ВЗАГАЛІ ГНУТИ ГІПСОКАРТОН?

Вигнуті й увігнуті декоративні елементи роблять інтер'єр більш живим та ексклюзивним. За допомогою їх можна приховати недоліки та підкреслити переваги планування, а також візуально розширити простір. Фігурною аркою можна розділити квартиру-студію на окремі зони - відпочинку та обідню. При цьому приміщення не здасться тісним, бо в ньому не буде товстих цегляних стін.

Гіпсокартон, який гнеться, дозволяє втілювати у життя найсміливіші дизайнерські рішення. Унікальний гіпсокартон PLATO Arka Ready ідеально підійде для монтажу наступних деталей:

  • різнорівневих підвісних стель;

  • арочних інтер'єрних конструкцій;

  • округлих й овальних дверних/віконних прорізів;

  • фігурних стін та міжкімнатних перегородок.

  • Листи PLATO Arka Ready застосовують у приміщеннях із нормальною вологістю, вони витримують помірні навантаження, не вимагають спеціальних навичок монтажу ГК листів. Головне, щоб вологість у приміщенні не перевищувала 70%, але у міських квартирах вона рідко доходить до 30-50%. Використання цього матеріалу дозволяє істотно скоротити час реалізації дизайн-проекту. Додаткові переваги PLATO Arka Ready:

  • не вимагає попередньої підготовки - "розім'ятий" на виробництві;

  • різні розміри листа;

  • простота та швидкість монтажу;

  • має гладку лицьову сторону, що виключає необхідність суцільного шпаклювання поверхні;

  • сумісність та економія оздоблювальних матеріалів (штукатурки, армуючої стрічки);

  • відсутність токсичних речовин у складі.

Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?

ЯК ЗІГНУТИ ГІПСОКАРТОН В ДОМАШНІХ УМОВАХ?

Надати форму ГКЛ досить просто навіть без спеціального обладнання, особливо якщо гнучкість передбачена виробником матеріалу. З цим завданням цілком можна впоратися самостійно, якщо дотримуватися правил та грамотно підготува.

Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах? Просто правильно обирайте матеріал. Для цих цілей підійде арочний гіпсокартон який гнеться до радіуса 300 мм у поперечному напрямку. Після того, як ви визначитеся з формою інтер'єрних декорацій, можна купувати ГКЛ. Для створення вигнутих декорацій будуть потрібні листи шириною 1200 мм та довжиною 2500 мм. Товщина листів PLATO Arka Ready становить 6,5 мм, забезпечує підвищену гнучкість без тріщин та заломів.

Щоб додати аркушу необхідну форму, необхідно:

  • зробити розмітку на стіні або стелі для профільного каркаса;

  • змонтувати каркас із профілів, прорізаючи у них П-подібні зазори для гнучкості;

  • вирізати та вигнути руками лист ГКЛ до необхідної форми (згинати потрібно без поспіху, обережним, впевненим рухом);

  • прикріпити лист до основи, використовуючи стандартну монтажну фурнітуру у вигляді саморізів.

Як гнути гіпсокартон, ми вже з'ясували. Але у чому ж секрет гнучкості PLATO Arka Ready? Вся справа в особливій технології виробництва і високоякісній сировині.

Для виробництва PLATO Arka Ready використовується першокласний найчистіший гіпс, видобутий в шахті, а не звичайний кар'єрний. Листи армуються двома шарами високоміцного паперу. Кожен лист ретельно розминається під час виробництва за допомогою спеціального автоматичного французького обладнання. Завдяки цьому він набуває гнучкості без шкоди для збереження надійності й міцності.

Якщо перед вами постало питання: як зігнути гіпсокартон, тоді не використовуйте застарілий мокрий спосіб або сегментування. Краще за допомогою PLATO Arka Ready створювати незвичайнi елементи інтер'єру, без зайвих трудо- та фінансових витрат. Даний матеріал можна різати, пиляти, робити у ньому отвори. До нього також можна монтувати освітлювальні прилади та інше обладнання.

Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?
Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?
Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?

ЯК ГНУТИ ГІПСОКАРТОН: ЩО КРАЩЕ - ІННОВАЦІЙНИЙ СУХИЙ АБО ЗАСТАРІЛИЙ МОКРИЙ СПОСІБ?

На питання: як гнути гіпсокартон, консервативні фахівці дадуть відповідь - намочити. Раніше цей метод дійсно був популярний, але застарів та втратив актуальність. По-перше, намочити - значить порушити структуру гіпсової серцевини. По-друге, збільшується ймовірність відшарування картону з лицьового боку, що призведе до повторної шпаклівки поверхні. З появою на будівельному ринку інноваційного гіпсокартону цей процес став значно легшим і технологічно правильним.

Монтаж гіпсокартону схожий на монтаж стандартного ГК листа, без будь-яких додаткових підготовок та зусиль. Матеріал гарно лягає на будь-які каркаси, навіть самі асиметричні та химерні. При цьому він не втрачає своєї цілісності та залишається ідеально гладким, що важливо для подальшої обробки.

Переваги використання такого способу:

  • значно менше бруду та пилу під час роботи;

  • економія часу - бо відсутні додаткові роботи по замочуванню, сегментації, шпаклівці;

  • відсутність зайвих фінансових витрат на додаткове шпаклювання і армування стрічкою;

  • раціональна й економічна витрата матеріалу - для невеликих обсягів робіт використовують смужки Arka Ready.

Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?
Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?
Як зігнути гіпсокартон в домашніх умовах?

РОБИМО ВИСНОВКИ

В даній статті ми описали, що в нинішній час існує багато зручних будівельних матеріалів, що дозволяють створювати архітектурні шедеври без додаткових проблем. Детальну інструкцію по монтажу гнучкого гіпсокартону можна скачати тут.

Ефективні інновації

Перевірені рішення

Прагнення до сталого будівництва