Найпростіший спосіб обшивки стін гіпсокартоном

Найпростіший спосіб обшивки стін гіпсокартоном

У будівництві гіпсокартон є одним з найпопулярніших оздоблювальних матеріалів. Легкість обробки та простота монтажу дозволяють якісно виконувати роботи з ним навіть непрофесійним будівельникам. Основна функція гіпсокартону - це покриття внутрішніх та зовнішніх (зсередини) опорних стін і внутрішніх стін (загородка). За допомогою гіпсокартону PLATÓ ви можете втілити свої найсміливіші ідеї у дизайн вашого житла, коли реконструкція інтер'єру повинна бути проведена швидко та без виконання зайвих робіт.

ВАРІАНТИ ОБШИВКИ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ

У будівництві застосовують 3 варіанти оздоблення стін гіпсокартоном:

  • спосіб "суха штукатурка" за допомогою клею PLATÓ Fixer;
  • стінове облицювання з використанням каркасу із металопрофілю;
  • окремо розташовані облицювальні конструкції.

Основний критерій при виборі одного з цих варіантів - наскільки поверхня стіни далека від ідеальної площини та відхилена відносно вертикалі. Не менш важливо враховувати і майбутній дизайн приміщення: чи плануються стінні ніші, додаткова шумо - та теплоізоляція.

Стінове облицювання застосовується у тих випадках, коли стіна має великі нерівності, сильні відхилення від вертикальної прямої, планується використання у дизайні арок, ніш, додаткових загородок. Також цей варіант облицювання незамінний у приміщеннях, у яких необхідно забезпечити високий рівень звукоізоляції (у поєднанні з мінеральною ватою), поліпшити теплоізоляцію.

Окремо встановлені облицювальні конструкції застосовуються також у поєднанні із ізоляційними матеріалами з мінеральних волокон, ці конструкції чудово підвищують теплоізоляційні та звукоізоляційні характеристики стін. Використовуються, де необхідно приховати місця проходження об'ємних інженерних комунікацій: будь-яких трубопроводів, кабелів електроживлення й т.п. Найчастіше цей варіант застосовується в офісних та виробничих приміщеннях. Для житлових приміщень використовується у тому випадку, коли необхідно розділити загальний обсяг на кілька зон. Робиться це за допомогою зведення загородок або фальш-стін. Цей варіант також передбачає використання металопрофілю для виготовлення каркаса.

Варіант облицювання гіпсокартоном на металевий каркас передбачає великі витрати на покупку матеріалів, тому що окрім гіпсокартонних плит необхідно придбати профіль та елементи його кріплення. Зростають також і тимчасові витрати, основна частина яких припадає на розмітку та установку самого каркаса.

Найпростішим, економічним та швидким за часом варіантом облицювання є кріплення гіпсокартону до стіни за допомогою гіпсового клею PLATÓ Fixer . Розглянемо його більш детально.

Найпростіший спосіб обшивки стін гіпсокартоном

ОБЛИЦЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ МЕТОДОМ "СУХА ШТУКАТУРКА"

Варіант кріплення гіпсокартонних плит PLATÓ до стіни за допомогою спеціального гіпсового клею PLATÓ Fixer використовується у тому випадку, коли стіна практично рівна або має невеликі нерівності. Окрім економії коштів на покупку матеріалів обшивка стін гіпсокартоном без використання металевого каркаса займає набагато менше часу та не так суттєво «використовує» вільний простір усередині приміщення. Відмінним вибором матеріалу для облицювання стін буде стандартна гіпсокартонна плита PLATÓ Format або PLATÓ 9,5, яка виготовляється з екологічно чистих матеріалів та підійде для оформлення і дитячих кімнат.

Найпростіший спосіб обшивки стін гіпсокартоном

ОБШИВКА СТІН ГІПСОКАРТОНОМ ЗА ДОПОМОГОЮ КЛЕЙОВОЇ СУМІШІ

1. Підготовка основи

Перед тим, як приступати безпосередньо до монтажу гіпсокартонних плит на стіну, необхідно попередньо підготувати її поверхню. Для надійного та довговічного кріплення плит PLATÓ основа повинна відповідати наступним вимогам:

  • Якщо нерівності поверхні не перевищують 30 мм, гіпсокартонні плити PLATÓ кріпляться безпосередньо на вертикальні будівельні елементи за допомогою гіпсового клею PLATÓ Fixer. Ця суміш легко наноситься, має високу адгезію, пластична і не дає усадку.
  • Мінімальна товщина шару суміші становить 5 мм.
  • При нерівностях стін понад 30 мм (товщина гіпсової суміші не може перевищувати 30 мм) наносяться подвійні шари клею, перекладені прокладками зі шматочків порізаної гіпсокартонної плити (стіна + клей + гіпсокартонна прокладка + клей + гіпсокартонна плита).
  • Поверхня, до якого фіксуються гіпсокартонні плити PLATÓ, повинна бути опорною, стійка до впливу морозу, дощу і вологи.
  • Основи з великою вологомісткістю потрібно заґрунтувати засобом, який знижує їх поглинальну здатність.
  • Гладкі бетонні поверхні, які погано поглинають вологу, слід заґрунтувати препаратом, який підвищує адгезію.
  • Гіпсокартонні плити PLATÓ не можна клеїти, якщо вони з вапняної штукатурки.

Обов'язково слід видалити залишки старого покриття, бруд, пил, масляні плями і т.п. Після чого обробити поверхню стіни антисептиком, щоб уникнути появи цвілі та грибків.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ПРОДУКТИ

2. Облицювання стін гіпсокартоном: монтаж

Після підготовки поверхні переходимо до наступного етапу - монтажу гіпсокартонних плит. Тут послідовність дій така:

  • До того моменту, як ви почнете приклеювати гіпсокартонні плити PLATÓ, потрібно закінчити прокладку трубопроводів та проводів, які повинні бути заховані під штукатурку. Розподільні коробки розміщуються в стіні так, щоб вони виступали приблизно на 20 мм над її поверхнею.
  • Гіпсокартонні плити слід покласти на плоску підставу тильною стороною (з надрукованими написами) догори. Їх слід порізати на довжину приблизно на 15 мм коротше, ніж висота приміщення.
  • Гіпсовий клей PLATÓ Fixer розвести до пастоподібного стану, смугами нанести його до країв плит і локально по решті її поверхні.
  • Якщо плиту потрібно покрити жорсткими елементами (наприклад, керамічною плиткою), то проміжки між шарами клею повинні складати максимум 250 мм.
  • Гіпсокартонні плити PLATÓ слід прикласти до стіни на відстані 10 мм від підлоги і 5 мм від перекриття та притиснути. За допомогою рейки та рівня плити PLATÓ розташовуються так, як треба.

Залежно від товщини плити рекомендується наносити гіпсову клейову суміш наступним чином (див. на зображені).

Найпростіший спосіб обшивки стін гіпсокартоном

3. Обшивка стін гіпсокартоном: фінішна обробка
Після установки всіх листів, необхідно дочекатися висихання гіпсового клею PLATÓ Fixer та починати фінішну обробку гіпсокартону: закладення стиків, підготовка поверхні під подальше фарбування або наклеювання шпалер.

Для закладення стиків необхідно очистити місця сполучення двох плит від частинок пилу та гіпсу. Залежно від використовуваної шпаклювальної маси, шви можна обробляти без використання армувальної стрічки або із застосуванням стрічки.

У першому випадку гарним вибором стане шпаклівка Nida MAX. Якщо ж ви збираєтеся додатково зміцнити шви армувальною стрічкою, то можна скористатися шпаклівкою PLATÓ Filler.

Шпаклювальна суміш PLATÓ Filler має наступні переваги: вона пластична, легко наноситься, має тривалий час роботи, міцна, не утворює тріщин, не дає усадку та екологічно чиста.

Крім того, гіпсова шпаклівка PLATÓ Filler також підходить для шпаклювання тріщин та дефектів на поверхні.

Для якісного виконання закладення швів пам'ятайте про наступні нюанси:

  • Фаску слід робити по краях стику двох плит за допомогою будівельного ножа або рубанка під кутом 45 °.
  • Перед нанесенням першого шару шпаклівки PLATÓ Filler рекомендується очистити і зволожити краї гіпсокартонних плит.
  • Не рекомендується використовувати сітчасту стрічку, важливо пам'ятати, що найвища міцність шва досягається при використанні паперової стрічки.
  • Щоб шов був на одному рівні з поверхнею плити, ширина його обрізних країв повинна становити мінімум 400 мм.
Найпростіший спосіб обшивки стін гіпсокартоном

РЕКОМЕНДАЦІЇ З ОБЛИЦЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ СУХОЇ ШТУКАТУРКИ

Кілька корисних порад, які допоможуть вам у створенні довговічного, рівного та естетичного покриття стін за допомогою гіпсокартону:

  • Щоб зберегти однакові відстані плит PLATÓ від підлоги, слід підкласти під нижній край плит дерев'яні клини. Після висихання гіпсового клею підкладені матеріали прибирають. Не можна використовувати метод «сухої штукатурки» на стелях і інших горизонтальних або похилих будівельних елементах.
  • З урахуванням технології монтажу рекомендується виконувати «суху штукатурку» перед виконанням підвісних стель і облицювання стель.
  • На віконних та дверних перемичках, за умивальниками або кухонними раковинами, там, де планується кріпити важкі предмети, плити PLATÓ повинні приклеюватися по всій поверхні, а не точково.
  • Предмети вагою понад 15 кг слід кріпити до опорної основи, а не просто до плити. Використання гіпсокартону PLATÓ для облицювання стін є найпростішим та швидким способом їх вирівнювання. Вибір варіанту облицювання слід робити,враховуючи наявні умови чи переваги.

Використання гіпсокартону PLATÓ для облицювання стін є найпростішим та швидким способом їх вирівнювання. Вибір варіанту облицювання слід робити,враховуючи наявні умови чи переваги.

Ефективні інновації

Перевірені рішення

Прагнення до сталого будівництва